top of page

Halpa kyyti kotiovelta asioille

Heinävesi on pitkien etäisyyksien kunta

ja siksi haasteellinen autottomalle.

Onneksi on vaihtoehtoja – jopa edullisia.


Mikko Keinonen, teksti

Heinäveden kunta tarjoaa alueellaan palveluliikennettä, joka on kunnan tiedotteen mukaan "kaikille tarkoitettua kutsuohjattua joukkoliikennettä". Kansankielellä kyseessä on kimppataksi, jonka voi tilata kotiovelle.


Palveluliikenne on itse asiassa eräänlainen linja-autovuoron ja taksin välimuoto. Liikenne hoidetaan matalattialinja-autolla, ja se kulkee määräpäivinä ennalta sovituilla alueilla. Kyydistä peritään linja-autolippua vastaava hinta: edestakainen kyyti Heinäveden sisällä maksaa 4–20 euroa riippuen kilometrimäärästä.


Neljänä päivänä viikossa

Palveluliikenne kulkee maanantaista torstaihin ja kuljettaa kyytiläisiä eri puolilta Heinävettä kirkonkylälle ja takaisin.­ Kyyti kirkolle lähtee aamupäivällä ja paluukyyti iltapäivällä. Asiointiaikaa kirkonkylällä jää vajaat kolme tuntia, ja tuona aikana palveluauto ottaa asiakkaita kirkonkylän alueelta. 
 

Maanantaisin auto liikkuu Etelä-Heinävedellä, tiistaisin itäpuolella, keskiviikkoisin Länsi-Heinävedellä ja torstaisin pohjoispuolella. Jos ei ole varma, mihin alueeseen itse kuuluu, kannattaa kysyä tilausnumerosta. Jos liikennöintipäivä peruuntuu arkipyhän vuoksi, se ajetaan perjantaina. 
Kaikkien käytettävissä

 

Asiointikyydin voi tilata kuka tahansa Heinäveden kunnan alueella edellä kuvatuin ehdoin. Palvelu koskee yhtä lailla kirkonkyläläisiä ja muualla asuvia ja myös kesäasukkaita ja satunnaisia vierailijoita.
 

Kyydit on tilattava viimeistään edellisenä päivänä klo 15:een mennessä. Maanantain kyyti pitää tilata viimeistään torstaina samaan aikaan. Tilausnumero on 0400 317 722. 
 

Asiointiliikenneauto tulee hakemaan asiakkaita kotiovelta asti – myös talvisin, jos pihatie on aurattu. Tarvittaessa kuski myös kantaa ostokset sisään.

 

Takseja mistä valita

Myös tavallista taksikyytiä on Heinävedellä tarjolla riittämiin. Alalla operoi kymmenkunta paikallista yritystä, ja autoja on parikymmentä. 
 

Myös iltaisin, öisin ja viikonloppuisin pitäisi kyydin taas järjestyä. Palveluissa oli parin vuoden ajan vajetta, kun epäonnistunut liikennekaariuudistus poisti takseilta päivystysvelvollisuuden eikä varsinkaan huonosti kannattaville myöhäisajankohdille tahtonut löytyä tekijöitä. Nyt taksia voi kysellä kahdesta läpi vuorokauden palvelevasta päivytysnumerosta, joissa vastaavat Menevä-taksi ja Taksi Itä-Suomi. Molemmista voi kysyä myös Kela-kyytejä. Myös taksiyrittäjien suorat numerot palvelevat.
 

Vaikka taksitilanne on parantunut, on aina parempi varata kyyti ajoissa, jos tietää omat aikataulut ennalta. 

 

Junaan pääsee kahdelta asemalta

Kaukoliikenteessä on valinnanvavaa, mutta vain itä-länsi-akselilla. Kirkonkylältä kulkee Varkauteen ja takaisin neljä bussivuoroa ja Joensuuhun kaksi. Lisäksi valtatie 23:lla kulkee Varkauden ja Joensuun välillä vuoroja, joihin pääsee Karviosta ja Valamosta sekä pikavuoropysäkeiltä.
 

Heinävedellä on myös junayhteys, ja Heinävesi kuuluu jopa niihin harvoihin kuntiin, joiden alueella kaukojunat pysähtyvät kahdella asemalla eli Heinävedellä ja Vihtarissa. Heinäveden läpi kulkee Joensuu–Pieksämäki-rata ja vakioyhteyksiä on nykyisellään päivittäin kaksi kumpaankin suuntaan.
 

Jo vuosikymmenet on vallinnut pelko, että juhayhteydet häviävät, mutta VR teki vastikään päätöksen, että se jatkaa Pieksämäki–Joensuu-radan liikennöintiä ainakin yhdeksän vuotta tästä eteenpäin.

 

Muista myös jatkokyyti

Jos tulee Heinävedelle junalla, on hyvä muistaa, että rautatieasema on kuuden kilometrin päässä kirkonkylältä. Jos taksikyydille on tarvetta, se kannattaa tilata etukäteen, koska taksit eivät yleensä päivystä asemalla.


Heinäveden aseman syrjäinen sijainti on monelle muutenkin yllätys ja ihmetyksen aihe. Sille on kuitenkin historiallinen järkisyy: kun rautatie tuli vuonna 1939, asema piti sijoittaa radan varteen. 

asiointiliikenne graafi.jpg

Taksit

 

Menevä-taksi

www.meneva.fi

0800 02185
 

Taksi Itä-Suomi

www.taksiitasuomi.fi

0601 10100

Kela-kyydit 0800 101000
 

Linja-autovuorot

www.matkahuolto.fi
 

Junat

www.vr.fi
 

Heinäveden rautatieasema (ei asemapalveluita):
Asematie 50 B, 79700 Heinävesi


Vihtarin asema (ei asemapalveluita): 
Ratatie 1, 79940 Vihtari

bottom of page