top of page
pasi ja kirsi.jpg

Pasi ja Kirsi Mikkonen pitävät yllä Kirsin vanhempien perustamaa kukkakauppaa, minkä lisäksi Pasi edustaa myös sukunsa Heinäveden Kone­urakointi Oy:tä. Kumpikin yritys on perustettu 1960-luvulla.

Verenperintönä asiakaspalvelu

Kermantien varrella toimivat Heinäveden kirkonkylän vanhimmat yritykset. 
Pienen kyläkadun varrella on monta vähintään toisen polven perheyritystä, joissa palveluhenki on periytynyt geeneissä ja apua saa niin asiakas kuin naapuriyrityskin.

Anna-Mari Tyyrilä, teksti
Mikko Keinonen, kuvat


Kukkakaupan väriloisto tervehtii tulijaa. Harmaa päivä kokee valon.
Heinäveden kukkakauppa eli virallisemmin Heinäveden Hautaustoimisto ja Kukkakauppa Keinänen Ky:n juuret juontavat 70 vuoden taakse.


”Ensimmäinen kauppias oli Lempi Kanninen, joka perusti yrityksen 70 vuotta sitten. Vuonna 1967 Birgitta ja Ossi Keinänen jatkoivat kauppiaina”, Kirsi Mikkonen (o.s. Keinänen) kertoo taustaa. 
Kirsi löysi Pasinsa – tai toisinpäin – ja nuoripari aloitti yrittäjinä vuonna 1995.

 

Vuosien varrella Mikkoset ovat ottaneet valikoimiinsa lahjatavaraa ja sesonkituotteita. Hautaustoimisto palvelee asiakkaita vuosikymmenien vankalla kokemuksella.
 

Myös Kermantien yritysten yhteistyöllä on pitkä perinne, ja Kirsin mielestä yrittäjät puhaltavat hyvin yhteen hiileen.
 

”Jos meiltä ei jotain löydy, niin neuvomme mistä kannattaa kysyä.”
 

 

Passikuvia lähes 70 vuotta


Muutaman askeleen päässä sijaitsee Radio ja Kuva. Enää ei myydä radioita, mutta kuvia otetaan edelleen.


”Usein kysytään, otanko passikuvia. Niitä on otettu 50-luvulta lähtien, ja otan edelleen”, Juha Pelkosta hymyilyttää. 
 

”Radio ja Kuva Ky on merkitty kaupparekisteriin 1955. Toiminta al­koi jo vuonna 1953, kun isäni Mikko Pelkonen tuli armeijasta ja aloitti radioiden akkujen latauksen kotonaan Kermanrannassa. Siellä oli sähköt, mitä ei vielä silloin ollut monessakaan taloudessa Heinävedellä”, Juha kertoo.
 

Nykyisessä liiketilassa Kermantie 6:ssa yritys aloitti yhdessä Matti Rönkön leipomon kanssa 18.11.1959. Aluksi myytiin radioita ja otettiin kuvia. Kun Heinävesi sähköistyi, sähkölaitteet yleistyivät ja ihmisillä alkoi olla rahaa,  valikoima laajeni kodinkoneiden ja televisioiden myyntiin, huoltoon ja korjaukseen.


”Televisioiden kysyntä räjähti 1961, kun Kuopion lähetysasema aloitti tv-lähetykset. Isäni Mikko kiipesi aika monelle katolle asentamaan antennia.”
 

Juha tuli kauppaan töihin 1984 ja aloitti pari vuotta myöhemmin yrittäjänä.  Kun laskee Pelkosten yrityksessään tekemät työvuodet, niitä kertyy lähes 140. 
 

Tuona aikana on aloitettu paljon uutta ja lopetettu vanhaa. 2004 Juha perusti liikkeen takahuoneeseen digipainon ja 2011 toiminta laajeni mehiläistarhaukseen. 
 

Viime mainitut ovat edelleen osa Radio ja Kuva Ky:n liiketoimintaa, mutta pitkään hiipuneen kauppatoiminnan Juha ajoi alas muutama vuosi sitten. 
 

Tyhjäksi vanha liiketila ei silti jäänyt, sillä Juha Pelkonen hankki kokin pätevyyden ja perusti Pitopalvelu Juhlan. 
 

Pitopalvelun alkutaivalta tosin varjosti korona, muta taas kerran Juha osoitti yrittäjähenkeä ja kekseliäisyyttä.
 

"Kun ravintolat menivät kiinni, teimme reiän seinään ja aloimme myydä sitä kautta ruokaa."
 

Näin syntyi kaksi vuotta sitten Radiogrilli, ja kaivattu pikaruokapaikka löysi heti yleisönsä. Silti Juha ei ole vielä tehnyt päätöstä, pitääkö grilliä myös ensi kesänä, koska liiketoiminta pitää häntä kiireisenä – varsinkin kun keväällä ammattitaito täydentyy vielä kondiittorin pätevyydellä. 
 

kirsi mikkonen ja puska.jpg
juha pelkonen.jpg

Heinäveden Vuoden yrittäjä 2022 Juha Pelkonen on neljännen polven yrittäjä. Isoisoisä ja isoisä olivat nahkureita ja isä Mikko alkoi myydä televisioita, kun sähköjä oli vasta harvoissa taloissa Heinävedellä.

pentti turunen vaaka.jpg

Heinäveden kokeneimpiin yrittäjiin kuuluva Pentti Turunen toimii niin ikään Kermantiellä, mutta tekee monen muun parturin tavoin kotikäyntejä ja tulee vaikka mökille.

IMG_8601.jpg

Kalle Ritvanen ja Milla Nissinen ottivat taannoin Heinäveden Rauta ja Väri Ky:n vetovastuun.

Rautakaupassa ahertaa nuoripari

Heinäveden Rauta ja Väri on perustettu v. 1985 ja sijaitsi alussa Purotiellä, nykyisissä Isarvon tiloissa. Vuonna 1988 yritys siirtyi nykyisiin tiloihin Kermantielle.
 

”Ensimmäinen yrittäjä Lassi Rissanen toimi vuosina 1985–2004, minkä jälkeen Hannu ja Eija Ritvanen ostivat yrityksen ja muuttivat Heinävedelle. Sukupolvenvaihdoksen myötä yrityksen ostivat Kalle Ritvanen ja Milla Nissinen vuonna 2019”, Eija ja hänen miniänsä Milla valaisevat historiaa.
 

Eija työskentelee edelleen yrityksessä, mutta Hannu on jäänyt eläkkeelle.
 

”Yksi isoimmista muutoksista yrityksessä on ollut varmasti tulipalo talvella 2010, jolloin varasto paloi ja sen tilalle rakennettiin tilavampi varasto. Takapihalle on myös rakennettu ulkovarasto, kun ostettiin viereinen tontti”, naiset kertovat.
 

Rautakaupan valttikortti on sen laaja valikoima, minkä lisäksi itsenäinen liike pystyy palvelemaan asiakkaitaan tilaamalla tuotteita laajasti ketjujen rajoituksista välittämättä.
 

”Asiakkaat tilaavat nyt tavaraa enemmän, koska koronarajoitusten takia on aikaa remontoida. Tilaamme muun muassa kodin pintojen sisustustuotteita, kuten tapetteja ja kaakeleita.  Lisäksi on mennyt tuotteita laidasta laitaan paljusta ja ulkorakennuksista puutavaraan.”
 

Kesäasukkaiden ja matkailijoiden merkitys on rautakaupallekin iso.
 

”Talvella on todella rauhallista ja kesällä sitten ihmiset liikkuvat.”
 

Matalan kynnyksen pistäytymispaikka

Kermantien perinteikäs huoltamo on ollut Neste jo vuodesta 1999, mutta monille asiakkaille se on ikuisesti "Kesoil". Samalla tontilla on palveltu niin autoilijoita kuin muita asiakkaita vuodesta 1967.
Huoltoaseman perustivat Anneli ja Pertti Hänninen, ja pojat Eero ja Ari siirtyivät vetovastuuseen vaiheittain 1990-luvun taitteessa.

 

”Alussa  meillä oli pieni myymälä ja pieni kahvio, jonka keittiö oli kooltaan ehkä viisi neliötä. Koneita ei ollut, ja henkilökuntaan kuului muun maussa yksi, jonka tehtävänä oli tiskata koko päivä. Sen verran hän ehti vielä tehdä, että kuori perunat seuraavaksi päiväksi”, Anneli muistelee.
 

Perheen pojat olivat mukana huoltoasemalla jo natiaisina. He leikkivät pihapiirissä ja seurustelivat henkilökunnan kanssa ja saivat myyntivastuuta heti, kun ikä salli.
 

Vaikka huoltamon ilme on vuosien varrella muuttunut moneen kertaan, se on ollut aina suosittu kohtauspaikka. Anneli vertaa yritystä englantilaiseen pubiin, jonne on mukava tulla kahville tai syömään ja tapaamaan tuttuja. Huoltamolle on helpompi tulla kuin ravintolaan.
 

Toisaalta Kermantien Neste on paljon enemmän kuin tavallinen huoltamo, sillä sen valikoimassa näkyy pitkä, pitopalveluvuosista kumpuava ruokaperinne. Kahvin, pitsojen ja hampurilaisten lisäksi tarjolla on à la carte -annoksia ja oman leipomon tuotteita, joita taiotaan tarjolle joka aamu jo ennen kuin huoltamo avaa seitsemältä ovensa. Näistä erityisen suosittuja ovat mammuttikokoiset karjalanpiirakat, jotka ovat kuuluneet valikoimaan jo neljä vuosikymmentä.
 

Perinteinen parturi ja ekokampaaja

Pieni syrjähyppy Kermantieltä Vahvalahdentielle johtaa Parturi-Kampaamo Kauneushoitola Marin ja HiusKaskun tiloihin. Marjatta ja hänen tyttärensä Tarja Happonen kokevat olevansa samaa perhettä Kermantien perheyritysten kanssa.
 

Marjatalle yrittäjävuosia on kertynyt 49, ja Tarja on toiminut yrittäjänä yhdeksän vuotta, eri aloilla tosin aiemmin. Äiti näkee tulevaisuudessa eläköitymisen, tytär itsensä kehittämisen ja kenties uusien palvelujen tarjoamisen.
 

”Tulevaisuus näyttää valoisalta ja työntäyteiseltä”, Tarja toteaa.
 

Marjatta tekee kampaamotyön lisäksi myös jalkahoitoja. Tarjan yritys puolestaan on ekokampaamo, ja opintoihin kuului muun muassa intialainen päähieronta.
 

Hauskoja muistoja on molemmilla vuosien varrelta.
 

”Joskus aikanaan olivat muotia pienet hännät niskassa. Silloin eräs nuori mies pyysi leikkaamaan hännän pois, ettei hänen äitinsä voi tukistaa”, Marjattaa naurattaa.
 

”Pieni asiakas ilmaisi, että hänen hiuksensa ovat rutussa. Oli aika lähteä kampaajalle”, Tarjaa huvittaa.
 

Ei missään peräjunttilassa

Heinäveden Jalkine, kenkäkauppa, Määttä. Kivijalkakaupalla on monta lempinimeä.


Moninainen on myös valikoima. Markus Lyytikäinen aloitti suutarina vuonna 1949, nyt kolmas polvi on muokannut yrityksen oman näköisekseen.
 

”Kenkävalikoimassa on jokaiselle jotain. On kuitenkin mietittävä tarkkaan, mitä tilaa”, Seija Määttä kertoo. Pitkä kokemus ja vahva intuitio ovat opettaneet, mitä valikoimissa kannattaa pitää.
 

Jos jotakin ei toisessa liikkeessä ole, kysyjä ohjataan usein kenkäkauppaan. Asiakas saattaa yllättyä, mitä kaikkea sieltä löytää. Seija kuvaakin yritystä sekatavarakaupaksi, jossa seurataan muotia, trendejä ja kulutusta.
 

”Ei Heinävedellä olla missään peräjunttilassa. Kyllä täällä tiedetään, missä maailmalla mennään”, Seija vakuuttaa.
 

Valikoimaan kuuluu myös erikoispalveluita, sillä Markus Määttä tekee suutarin töitä, ja moni käy vaihdattamassa kellon paristoja. Moni on yllättynyt myös siitä että kenkiä saa kotiin sovitettavaksi.
 

Seija tuottaa aktiivisesti sisältöä myös sosiaaliseen mediaan, ja päivittää kaupan some-tilejä useita kertoja viikossa..
 

”Kuvat tuovat samalla esille Heinävettä luontoineen ja luovat hyvää fiilistä."

anneli eero ari.jpg

Anneli Hänninen aloitti miehensä Pertin kanssa huoltamon pitämisen vuonna 1967. Pojat ja Eero ja Ari jatkavat.

tarja ja mylene 3.jpg

Tarja Happonen pitää kampaamoa samoissa liiketiloissa äitinsä kanssa. Nyt viimeisteltävänä Mylène Meursault'n hiusten värjäys.

IMG_8592.jpg

Heinäveden Jalkineen maine on kiirinyt kesäasukkaiden ja aktiivisen some-markkinoinnin ansiosta kauas Heinäveden rajojen ulkopuolelle.

bottom of page